HOE BESCHERM JE JEZELF TEGEN CORONA?

HOE BESCHERM JE JEZELF TEGEN CORONA?

Hoe bescherm jij jezelf

Op dit moment is het Corona-virus het gesprek van de dag. Er wordt vooral veel gesproken over wat je allemaal kan doen om te voorkomen dat je besmet raakt – aan de buitenkant. Maar wat je kan doen om je lichaam, je weerstand en immuunsysteem sterker te maken? En daarmee jezelf van binnen-uit te beschermen tegen het virus.

Dat je voldoende afstand moet houden van elkaar weten we inmiddels wel. Net zoals regelmatig handen wassen, geen armpje drukken, niet knuffelen en vooral niet zoenen met elkaar. Maar hoe maak je je lichaam sterker van binnen? Wat kan je doen om jouw immuunsysteem te helpen zodat je tijd krijgt om voldoende afweerstoffen te maken?

Op dit moment wordt er gesproken over het opbouwen van een collectieve immuniteit om jezelf te beschermen tegen Corona. Immuniteit wil niets anders zeggen dan het aanmaken van voldoende afweerstoffen zodat je immuun wordt. Wanneer we dat allemaal doen, als samenwerkingsverband heet dat collectief.  Dat werkt als volgt: degene die het virus hebben gehad en overleefd, hebben specifieke antistoffen tegen dit virus gemaakt. Deze antistoffen zorgen ervoor dat het virus geen schijn van kans krijgt en beschermen je. Wanneer er genoeg mensen deze bescherming hebben, wordt het voor het virus steeds moeilijker om andere mensen te besmetten. Je bouwt als het waren een leger.

De afweer tegen het virus gebeurt van buiten naar binnen. Eerstelijns bescherming is huid en slijmvliezen. En tweedelijns is intern door allerlei cellen die als soldaten je lichaam bewaken en beschermen. Dat betekent dat je immuunsysteem, je defensie, slim en sterk genoeg is geworden om het virus te herkennen en te vernietigen.

Maar hoe krijg je dat immuunsysteem, je defensie, nu slim en sterk? Kortom, wat heeft je immuunsysteem nodig om voldoende antistoffen aan te maken om het virus te verslaan? Wat heb jij nodig om je te beschermen te het Corona virus?

Niemand verteld ons “op een collectieve manier” wat jij en ik kunnen doen, om onze weerstand te verhogen. Ons leger te ondersteunen om op die manier ons immuunsysteem te optimaliseren en te versterken. Want als onze weerstand sterk genoeg is, onze soldaten sterk en goed getraind, dan zijn we weerbaarder tegen het virus.

En is de kans groter dat we de vijand kunnen verslaan. Met andere woorden, we bouwen sneller antistoffen op. Daardoor kunnen we het virus, als we toch besmet raken, sneller herkennen en verslaan. En onze collectieve immuniteit vergroot zich op deze manier.

De meest effectieve strategie om een infectie te voorkomen is vaccinatie. Vaccineren kan actief of passief. Actief betekend dat je het virus in een verzwakte vorm injecteert zodat je lichaam zelf antistoffen kan aanmaken. Je leert je soldaten vechten tegen een verzwakte tegenstander. Of passieve vaccinatie, dan injecteer je gelijk de antistoffen en versterk je je leger met meer soldaten.

Maar wist je dat vaccins minder goed werken wanneer er sprake is van overgewicht? Wanneer je overgewicht hebt, gaat er een hoop van de energie die het immuunsysteem nodig heeft, naar iets anders dan het strijdveld. De energie, vergelijk dit met euro’s, worden ergens anders aan uitgegeven. Daarbij komt ook nog dat onderzoeken laten zien dat virussen zich vermenigvuldigen wanneer er sprake is van een hoge glucose -en vetaanmaak. Je maakt de omgeving daardoor extra gezellig voor de vijand waardoor ze besluiten te feesten en te vermenigvuldigen.

Kortom, op dit moment is er nog geen vaccin tegen het Corona-virus.
Ons lichaam moet dus zelf aan de slag. Dat betekent nog beter voor jezelf zorgen! Door je weerstand te verhogen en risico’s verlagen.

Helga Sierat

2020-03-19T19:51:46+00:00