GA JIJ ETEN UIT EMOTIE?
08 februari 2024 

GA JIJ ETEN UIT EMOTIE?


Je baalt want vandaag ging niet zoals je had gepland, emo-food dempt dat nare gevoel. Natuurlijk weet je echt wel wat je beter wel en niet kan eten. En het lukt je ook prima of af te vallen. Je start, houd je keurig aan de spelregels van het dieet en voila, de kilo’s vliegen eraf. 

Nu je broek weer past, je jurk weer prachtig staat en je weer lekker in je vel zit, kan je jezelf best wel weer wat veroorloven. 

Dat wijntje na een drukke week heb je immers verdient. Een hartige zoutje op zaterdag moet ook kunnen. En wat vaker pasta op tafel, daar wordt je echt niet dik van. 

Voor je het weet is je gedrag rondom eten en drinken weer zoals het was. De koolhydraten in je voeding nemen langzaam toe, terwijl de hoeveel eiwitten snel dalen.

Je hebt weer vaker trek en kan daardoor verleidingen minder goed weerstaan. De cirkel is weer rond en je baalt van zelf.

Er gaat van alles door je hoofd:

  • Zie je wel dat het niet werkt
  • Al die moeite voor niets
  • Ik kan moeilijk mijn hele leven op dieet blijven
  • Ik moet toch iets eten
  • En een wijntje moet ook kunnen
  • Ik kan geen nee blijven zeggen
  • En zo vaak gebeurd het niet 
  • Ik zie slanke mensen zo vaak drinken
  • Als ik zie wat anderen allemaal eten
  • Etc etc

Herken je jouw gedacht hierin? 

Er kan van alles door je hoofd gaan, bewust en onbewust, en dat is ok. Belangrijk om te weten is dat wat je denkt,  emoties los maken. Dit gebeurt in een fractie van een seconden. De gedacht bepaald je emotie. Dat wat je voelt voelt bepaald je richting / beweging, en daarmee je gedrag. 

Je gedrag kan dan 2 kanten op gaan. Je wilt er naar toe of er vandaan bewegen. Omarmen of vermijden. 

Emoties als verdriet, frustratie en boosheid, doordat je jezelf (on) bewust op de kop geeft, stimuleren eetgedrag.  De verleiding van zoet en hartig zijn moeilijk te weerstaan en kunnen zelfs zorgen voor ongecontroleerd eet en drink gedrag. 

Inzicht krijgen in je gedachten. 

Inzicht krijgen in je gedachten is daarom enorm waardevol. Het ombuigen van gedachten die je niet helpen is goud.  Omdat dit zo'n essentieel onderdeel is om controle te krijgen over je gewicht is dit een belangrijk onderdeel van mijn afslankprogamma.

Een belangrijke stap in het afslanken is het onderzoeken wat jouw gedrag is bij bepaalde emoties.  Vind je dat lastig en kan je wel wat hulp gebruiken, aarzel niet en maak een afspraak. Ik help je graag.

Meester worden over je gedachten is de sleutel tot gewichtsbeheersing. Ontdek mijn kracht en laat me je leren hoe je moeiteloos je ideale gewicht kunt behouden.


Helga Sierat

Specialist op het gebied van voeding & gezondheid
     gericht op mentaliteits- en gedragsverandering.
Over de schrijver
Al sinds 2005 leidt ze mensen naar een gezondere levensstijl met blijvende resultaten. Ontdek een aanpak die niet alleen gewichtsverlies biedt, maar ook een blijvende controle over je eetgewoonten. Word slank en vol zelfvertrouwen met de begeleiding van Body Management.
Reactie plaatsen
;