AFVALLEN en MEDICIJNEN
23 mei 2024 

AFVALLEN en MEDICIJNEN

Slik jij medicijnen en wil je afvallen? Niets is zo frustrerend dat wanneer je hebt besloten dat je je gewicht zat bent, en je je best doet om af te vallen, de weegschaal niet in jouw voordeel beweegt. Het is dan goed mogelijk dat de medicijnen die je gebruikt hiervan de oorzaak is. 

Dat overgewicht niet goed is voor je gezondheid en het risico op allerlei lichamelijke klachten vergroot hoef ik je niet te vertellen. Alleen het gevolg is dat je naast het ongemak vaak ook medicatie voorgeschreven krijgt. Tegen je hoge bloeddruk, om je cholesterol omlaag te krijgen, om je bloedsuiker onder controle te houden etc. Als je dan wilt afvallen kunnen de medicijnen het afvallen lastig maken door bijwerkingen.


Afvallen en Medicatie

Medicatie gebruik je wanneer processen in je lichaam niet meer werken zoals ze dat zouden moeten doen, waarbij dit mogelijk een gevaarlijk kan worden voor je gezondheid. De medicijnen die je krijgt voorgeschreven ondersteunen je lichaam met als doet dat proces te verbeteren en het risico te verlagen. Denk aan bloeddrukverlagende tabletten bij een te hoge bloeddruk, of cholesterol tabletten om je cholesterol te verlagen.

Veel mensen gebruiken regelmatig medicijnen, en sommige van deze medicijnen kunnen je gewicht negatief beïnvloeden. Denk hierbij aan toegenomen eetlust doordat sommige medicijnen invloed uitoefenen op je honger en verzadigingssysteem in je hersenen waardoor je meer gaat eten. Of medicijnen als (bij)werking hebben dat je stofwisseling langzamer gaat werken. Ook het vasthouden van vocht kan een bijwerking zijn van de medicatie die je gebruikt.

Je raakt in een vicieuze cirkel. Je wilt afvallen omdat dat beter is voor je gezondheid, maar door de medicatie die je voor je gezondheid gebruikt, kom je aan en wordt afvallen moeilijker. Hoe kan je dat oplossen?


Tips om de bijwerkingen van je medicatie beter te beheersen en je gewichtsdoelen te bereiken.


Eet voldoende Eiwitten: Eet noten, vis, vlees en eieren om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Ook in peulvruchten vind je eiwitten, maar ook koolhydraten wees hier op bedacht.

Veel Vezels: Zorg voor veel vezels uit groenten. Vezels zorgen voor een vol gevoel en een gezonde darmflora, wat je stofwisseling verbetert.

Voldoende Drinken: Drink dagelijks 1,5 tot 2 liter water

Blijf Bewegen: Zorg voor minimaal 30 minuten matige intensieve beweging per dag, zoals wandelen of fietsen, en sport twee keer per week.

Overleg met je Huisarts: Als je teveel bent aangekomen, bespreek dan met je huisarts of er alternatieve medicijnen zijn.


Lukt het afvallen niet en kan je wel wat hulp gebruiken? Wil je weten of je bij mij aan het goede adres bent? Aarzel niet en plan een vrijblijvende afspraak waarin ik je  3 waardevolle en persoonlijke tips geef die jou op weg helpen naar een gezond gewicht.  


Helga Sierat

Specialist op het gebied van voeding & gezondheid
voor het bereiken èn behouden van een gezond gewicht
Over de schrijver
Al sinds 2005 leidt ze mensen naar een gezondere levensstijl met blijvende resultaten. Ontdek een aanpak die niet alleen gewichtsverlies biedt, maar ook een blijvende controle over je eetgewoonten. Word slank en vol zelfvertrouwen met de begeleiding van Body Management.
Reactie plaatsen
;