IMPACT STAAND ETEN OP JE GEWICHT
04 april 2024 

IMPACT STAAND ETEN OP JE GEWICHT

Staand eten lijkt misschien onschuldig, maar het kan een grote invloed hebben op je gewicht en je eetgedrag. Ik neem je dan ook graag mee met een voorbeeld uit mijn praktijk. Lisa is een 52-jarige vrouw met overgewicht, en kwam bij mij in de praktijk omdat zij graag wilde afvallen en dit keer ook haar gewicht er af wilde houden.

Lisa is een drukke vrouw. Ze werkt 32 uur, zorgt voor haar gezin en heeft een gezellig sociaal leven. Daardoor gunt zij zichzelf weinig tijd om rustig te zitten en te eten. Eten doet ze vaak staand, aan het aanrecht, terwijl ze tussendoor bezig is met andere dingen of zelfs lopend van de keuken naar de woonkamer. Bij Lisa's heeft haar staande eetgewoonten ervoor gezorgd dat ze is aangekomen, waardoor ze niet meer lekker in haar vel zit.


Hoe staand-eten je gewicht beïnvloedt

Wanneer je staand eet ben je je minder bewust van wat je eet. Wanneer je staand eet, ben je vaak afgeleid door andere activiteiten, zoals koken, opruimen of werken. Hierdoor besteed je minder aandacht aan de hoeveelheid die je eet, waardoor je snel meer eet dan nodig is. Daarbij eet je vaak veel sneller wanneer je staat, waardoor je de signalen van verzadiging niet altijd even goed waarneemt, je bent immers met je gedachte bij iets anders. Dit zorgt ervoor dat je meer eet dan je nodig hebt, waardoor je in gewicht aankomt.

Daarnaast kan staand eten leiden tot ongezonde eetgewoonten, zoals meer snacken en het eten van calorierijke voedingsmiddelen. In het voorbeeld van Lisa, zij pakte vaak gemakkelijk beschikbare snacks zoals een stukje kaas, worst of wat nootjes, terwijl ze in de keuken bezig was. Op kantoor at ze vaak al lopend een koekje, een mueslireep of wat snoepjes (drop was favoriet). Dit verhoogde haar calorie-inname en dat zorgde ervoor dat haar gewicht toenam.

Staand eten is vaak impulsief. Je hebt niet bewust in de gaten wat je allemaal al staand en lopend in je mond stopt. Wanneer je met jezelf afspreekt dat je bij iedere maaltijd, groot of klein, gaat zitten aan tafel, neem je een bewust besluit om te gaan eten. Je gedachten zijn dan ook veel meer bij wat je eet en hoeveel je daarvan eet. Je voorkomt daarmee dat je te snel en te veel eet.


Hoe je dit kunt veranderen

Ik hoor je nu net als Lisa al denken: “Helga, ik heb geen tijd om te gaan zitten als ik eet”. Deze gedachte helpt je niet wanneer je wilt afvallen. Sterker nog, de overtuiging dat je geen tijd hebt om te zitten als je eet, belemmerd je bij het behalen van je doel. Gelukkig is er iets aan te doen en is Lisa nu al ruim een jaar op haar streefgewicht.

Als afslankcoach, gespecialiseerd in afvallen en gedrag, heb ik samen met Lisa onderzocht welke gedachte haar gedrag negatief beïnvloedde en welke gedachte haar gedrag juist positief zouden helpen. Door het inzetten van de nieuwe gedachten op moeilijke momenten, gaf het haar kracht haar gedrag positief te beïnvloeden. Daarnaast hebben we besproken welke gewoonte haar kunnen helpen bij het ombuigen van staand eetgedrag naar gezondere gewoonten. 


TIPS

Bewustwording creëren: Ga jij altijd zitten als je eet? De 1e stap is om je bewust te worden van je eetgewoonten en de effecten ervan op je gewicht en gezondheid. Het bijhouden van een voedingsdagboek kan je helpen inzicht te krijgen in wanneer en waar je eet, evenals wat je eet tijdens deze momenten. 

Sit-down maaltijden: Ga vaker aan tafel te zitten tijdens de maaltijden. Dit zal je helpen om bewuster te eten, langzamer te eten en meer te genieten van je maaltijden. Je kan ook proberen om tijd vrij te maken voor ontspannen maaltijden met je gezin, wat niet alleen bevorderlijk is voor je gewicht, maar ook heel gezellig kan zijn.

Mindful eating: Leer de tijd te nemen om bewust te eten en je te richten op het ervaren van elke hap, smaak en textuur van wat je eet. Door langzamer te eten en aandacht te besteden aan je lichaamssignalen van honger en verzadiging, kan je overeten voorkomen en je gewicht beter beheersen.


CONCLUSIE

Al met al kan het ombuigen van staand eetgedrag naar gezondere gewoonten een uitdaging zijn, maar het is zeker haalbaar met de juiste aanpak en toewijding. 

Voor Lisa was het samenwerken met een afslankcoach, gespecialiseerd in afvallen en gedrag, een waardevolle bron van ondersteuning en begeleiding tijdens haar reis naar een gezonder eetpatroon en een gezonder gewicht. 


Vind je afvallen lastig, of lukt het je niet om op gewicht te blijven nadat je bent afgevallen? En kan je daarbij wel wat hulp gebruiken?  

Aarzel niet en maak een vrijblijvende AFSPRAAK .    Ik help je graag.


Helga Sierat || gespecialiseerd in afvallen en gedrag

Afslankcoach & Orthomoleculair kPNI Therapeut Over de schrijver
Al sinds 2005 leidt ze mensen naar een gezondere levensstijl met blijvende resultaten. Ontdek een aanpak die niet alleen gewichtsverlies biedt, maar ook een blijvende controle over je eetgewoonten. Word slank en vol zelfvertrouwen met de begeleiding van Body Management.
Reactie plaatsen
;