HOE KIES JE GEZOND?
18 april 2024 

HOE KIES JE GEZOND?

 

Met de juiste voedingskeuzes en gewoonten kun je niet alleen gewicht verliezen, maar ook je gezondheid verbeteren èn je energieniveau verhogen. Slank, fit en vol zelfvertrouwen, hoe zou je leven er dan uitzien? Het ontwikkelen van gezonde eetgewoonten is de manier om je daarbij helpen. 

Veel vrouwen (en mannen trouwens ook) vinden het moeilijk om hun eetgewoonten te veranderen naar een gezonder eetpatroon. We zijn immers gewend geraakt aan bepaalde gewoontes, daarnaast zoeken we soms troost in eten als we ons gestrest of verdrietig voelen. Je eet dan niet omdat je honger hebt, maar omdat je je niet lekker in je vel voelt.

En laten we eerlijk zijn, wanneer je niet lekker in je vel zit, dan is eten je grootste vriend. Het is heel verleidelijk om juist dan te kiezen voor een snelle, maar ongezonde hap. Het kan lastig zijn om die gewoonte te doorbreken, maar met kleine stapjes en wat hulp kun je zeker vooruitgang boeken! 

Ontdek hoe eenvoudige aanpassingen in je dieet, een positieve impact brengt op je gewicht, je energieniveau en daarmee op de kwaliteit van je leven. Jij verdient het toch ook om weer lekker in je vel zitten?!

Omdat ik uit ervaring weet dat het soms lastig kan zijn. Je door de bomen het bos niet ziet. En je niet altijd weet waar je moet beginnen, heb ik voor jou zeven TIPS die je op weg helpen naar jouw afslankdoel:


1. Prioriteit geven aan eiwitten en groenten

In plaats van hele voedselgroepen te elimineren of te vertrouwen op strikte diëten, focus op het binnenkrijgen van voldoende eiwitten en groenten in je dieet. Eiwitten zijn een enorm verzadigende macronutriënt die je langer een vol gevoel geven. Bovendien hebben studies aangetoond dat diëten met veel eiwitten worden geassocieerd met aanzienlijk meer gewichtsverlies en minder hongergevoelens dan degenen die minder eiwitten consumeren.

Wat betreft groenten, ze zitten boordevol essentiële vitaminen en mineralen om je lichaam te voeden terwijl ze je de hele dag door vol en energiek houden. Bovendien kan het toevoegen van meer groenten aan je bord helpen om het totale calorieverbruik te verminderen zonder dat je daarbij aan smaak of voldoening hoeft in te boeten. Hoe fijn is dat?!

2. Vind je motivatie (en daarmee je discipline)

Je zal niet altijd gemotiveerd zijn om gezond te eten. Daarom is het van belang om discipline te vinden en deze te gebruiken om op koers te blijven. Discipline gaat over toewijding, moed en consistentie om door te gaan, zelfs wanneer je er geen zin in hebt.

Discipline kan je vinden door te weten wat jouw "waarom" is - waarom maak je deze veranderingen? Dit helpt je eraan te herinneren wat je uiteindelijke doel is tijdens die momenten waarop de motivatie tekortschiet. Of dat nu is om energieniveaus te verbeteren of om je zelfverzekerder te voelen over hoe je eruitziet en je voelt, focus op wat voor JOU het belangrijkst is!

3. Verhoog je waterinname

Een van de beste dingen die je nu voor jezelf kunt doen, is je waterinname verhogen. Richt je op het binnenkrijgen van  van je lichaamsgewicht in liter water per dag! Naast het hydrateren van jezelf, kan een goede waterinname helpen om je spijsvertering, huidgezondheid en energieniveaus te verbeteren.

4. Houd het simpel

Als het gaat om gewichtsverlies, is eenvoud de sleutel. In plaats van op te gaan in de nieuwste dieettrends, houd de dingen zo eenvoudig mogelijk. Houd je aan hele voedingsmiddelen en focus op het handhaven van een gezonde balans tussen macronutriënten zoals koolhydraten, eiwitten en vetten. Onthoud - gewichtsverlies hoeft niet ingewikkeld te zijn; soms heb je gewoon een verandering in perspectief en wat extra ondersteuning nodig!

5. Zoek ondersteuning

Probeer niet alles alleen te doen! Het zoeken naar hulp kan ongelooflijk waardevol zijn als je moeite hebt om je dieet of levensstijl te veranderen. Praat met een vriend of familielid die in het verleden vergelijkbare doelen heeft bereikt en zoek begeleiding bij een gekwalificeerde gewichtsconsulent of afslankcoach of Body Manager. Dit kan je echt helpen om vol te houden en gemotiveerd te blijven om je afslankdoel te bereiken.

Dit is ook een perfect moment om je eraan te herinneren waarom werken met mij (een expert op het gebied van gewichtsverlies en mindset) een van de beste beslissingen kan zijn die je ooit voor jezelf neemt!

6. Volume eten

Volume eten is een andere effectieve strategie voor veel vrouwen die willen afvallen. Deze strategie houdt in dat je je bord vult met voedzame en licht verteerbare voedingsmiddelen, zoals groenten die weinig calorieën bevatten maar wel veel water en vezels. Op deze manier krijg je meer waar voor je geld door een bevredigende maaltijd te krijgen zonder je calorie- of macronutriënt behoeften te overschrijden.

Bijvoorbeeld, je zou één kopje bloemkoolrijst kunnen mengen met één kopje witte rijst in plaats van twee kopjes witte rijst te eten. Hierdoor krijg je dezelfde hoeveelheid voedsel binnen, maar met minder calorieën - zonder grote verandering in smaak of tevredenheid. Dus probeer het eens en kijk hoe je je voelt!

7. Luister naar je lichaam

Wanneer je leert af te stemmen op wat je lichaam je vertelt over je honger (en vele andere dingen), zul je beseffen dat je niet hoeft te stressen over calorieën tellen of beperkingen. In plaats daarvan kun je teruggaan naar het oude gezegde "luisteren naar je lichaam" en je focussen op eten wanneer je echt honger hebt en stoppen wanneer je tevreden bent.

Deze manier van denken helpt ook om de nadruk te verleggen van starre dieetregels, zoals altijd bepaalde voedingsmiddelen vermijden of maaltijden overslaan. In plaats daarvan biedt het ruimte voor flexibiliteit en erkent het dat soms toegeven (binnen redelijke grenzen) oké is.

Bij echte honger voel je je leeg in je maag en heb je echt behoefte aan voedsel om energie te krijgen. Maar bij emotionele honger denk je meer aan specifiek voedsel dat je een goed gevoel geeft, zoals chocolade of chips, en je kunt die honger niet stillen, zelfs niet als je vol zit.

Dan ervaar je de emotionele behoefte aan comfort_voedsel. Wanneer dit gebeurt, is het belangrijk om te pauzeren en te erkennen dat je lichaam niet per se honger heeft, maar op zoek is naar emotionele bevrediging. Het kan nuttig zijn om de tijd te nemen om te onderzoeken en identificeren wat er echt aan de hand is.

Conclusie:

Met deze zeven eenvoudige stappen ben je goed op weg naar het bereiken van jouw afslankdoel en het omarmen van een gezondere levensstijl! 

Echter begrijp ik dat het soms een uitdaging kan zijn om deze stappen alleen te zetten. Gelukkig hoef je het niet alleen te doen! Een Body Manager kan je ondersteunen, motiveren en begeleiden op jouw reis naar een gezonder gewicht en een gelukkiger zelf. Dus waar wacht je nog op? 

Schakel vandaag nog de hulp in en laat mij je helpen om jouw doel te bereiken. Samen gaan we voor succes!Helga Sierat

Specialist op het gebied van voeding & gezondheid
     gericht op mentaliteits- en gedragsverandering.
Over de schrijver
Al sinds 2005 leidt ze mensen naar een gezondere levensstijl met blijvende resultaten. Ontdek een aanpak die niet alleen gewichtsverlies biedt, maar ook een blijvende controle over je eetgewoonten. Word slank en vol zelfvertrouwen met de begeleiding van Body Management.
Reactie plaatsen
;