OOK VERSLAAFD AAN SUIKER?
25 januari 2024 

OOK VERSLAAFD AAN SUIKER?


Ben jij ook zo'n liefhebber van zoetigheid? En vind je dat je koekje eerlijk hebt verdient? Is chocolade je beste vriend wanneer je je eenzaam voelt? Weet je altijd een reden te bedenken om iets zoets te eten. Beïnvloed zoetigheid jouw leven en daarmee je gewicht?

Natuurlijk weet je dat suiker niet goed voor je is, en dat wanneer je wilt afvallen je het beter kan vermijden. Maar hoe komt het toch dat je de verleiding van zoetigheid niet kan weerstaan? Dat je het niet bij 1 koekje kan laten? 

Suiker beïnvloedt niet alleen je lichaamsgewicht, maar heeft ook impact op je brein en daarmee je gedrag. sLaten we eens kijken naar wat er gebeurt als je suiker eet en hoe het je gedrag om gewicht te verliezen kan beïnvloeden

Suiker en je Brein: Een Korte Uitleg 

Wanneer je suiker eet, komt het in je bloedbaan terecht en stijgt je bloedsuikerspiegel. Dit geeft je een snelle energie-boost, maar onderzoek* toont aan dat het ook effect heeft op je brein. Suiker stimuleert namelijk de afgifte van dopamine in de hersenen.

Dopamine is een neurotransmitter die geassocieerd wordt met beloning en plezier. Het activeert jouw beloningscentrum in je hersenen, waardoor je een moment van geluk ervaart. Het lekkere gevoel van de beloning versterkt je gedrag, waardoor je het vaker gaat doen.

Verslaving aan Suiker

Wanneer je veel suiker eet, bewust of onbewust, raakt je brein gewend aan de regelmatige beloningen die suiker biedt, waardoor je steeds meer verlangt naar zoete lekkernijen. Het goede gevoel  “beloningsgevoel”  werkt verslavend, dat wil je vaker. Daarom ga je ook vaker op zoek naar zoet eten.

Impact op Gewichtsverlies

Wanneer je probeert af te vallen, is het verminderen van suikerinname vaak een belangrijk onderdeel van een afslankplan. Voedingsmiddelen met suiker bevatten vaak veel calorieën en weinig voedingsstoffen, wat het moeilijker maakt om een gezond gewicht te behouden. Bovendien kan het verlangen naar suiker ervoor zorgen dat je meer eet dan nodig is, wat het afvallen bemoeilijkt.

Suiker vermijden is gewicht verliezen

Als je wilt afvallen is het belangrijk om te kijken naar je suiker-inname. Het vermijden van suiker kan een uitdaging zijn, gezien het feit dat suiker in veel bewerkte voedingsmiddelen aanwezig is. Je hebt dus niet altijd in de gaten dat wat je eet suiker bevat. Daarom heb ik voor jou enkele TIPS om je te helpen suiker te vermijden:

1. Bewustwording: Herken bij jezelf wanneer je trek krijgt in zoetigheid, wanneer je vindt dat je een koekje hebt "verdiend".  Misschien zoek je zoetigheid als ontspanning om stress en frustratie te verminderen? Als je je eenzaam voelt? Suiker is comfortfood. Emoties kunnen een verlangen naar suiker teweegbrengen

2. Lees etiketten: Controleer de voedseletiketten op suikergehalte. Suiker kan onder verschillende namen voorkomen, zoals sucrose, glucose, fructose, enzovoort. Wees alert op toegevoegde en verborgen suikers en probeer daar zo min mogelijk van binnen te krijgen. Ook suikervervangers kan het verlangen naar suikers vergroten.

2. Gezonde Alternatieven: Vervang suikerhoudende snacks door gezondere alternatieven, zoals vers fruit, noten of Griekse yoghurt. Zorg daarbij dat iedere maaltijd een eiwitbron bevat, dit geeft je een voldaan gevoel wat helpt om een verzadigd gevoel te houden. Het beheersen van je eetlust wordt daardoor een stuk makkelijker en dat heeft een positief effect op gewichtsbeheersing. 

3. Verhoog de vezel-inname: Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels, zoals volle granen, groenten en fruit, kunnen helpen om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en de behoefte aan suiker te verminderen. 

4. Beweeg: Kom in beweging , want onderzoek toont aan dat bewegen ervoor zorgt dat wanneer je beweegt, je minder behoefte hebt aan zoete snacks. 

5. Drink Water: Vaak worden gevoelens van honger verward met dorst. Drink voldoende water om gehydrateerd te blijven en hongergevoelens te verminderen.


Conclusie

Suiker heeft niet alleen invloed op je gewicht, maar ook processen in je brein. Daarmee beïnvloedt het je energieniveau, je gedrag en uiteindelijk ook je eetgewoonte.. 

Wanneer je controle wilt krijgen over je eetgedrag probeer eventuele patronen in je gedrag te herkennen. Wat zijn jouw suiker-triggers? Merk je bijvoorbeeld dat je altijd trek hebt in iets zoets als je thuiskomt van werk? Wanneer je je eenzaam voelt of wanneer je het juist heel  druk hebt gehad?

Probeer een oplossing te vinden om hiermee om te gaan om overmatig eten te voorkomen. De suiker geeft je tijdelijk een goed gevoel, maar dat duurt vaak maar even.

Een gebalanceerd dieet en een gezonde levensstijl zijn essentieel voor het bereiken en behouden van een gezond gewicht.


Succes, 


Helga Sierat

Specialist op het gebied van voeding & gezondheid
     gericht op mentaliteits- en gedragsverandering.


BRON: 

1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23719144 (Sugar addiction: pushing the drug-sugar analogy to the limit)

2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25760042

Over de schrijver
Al sinds 2005 leidt ze mensen naar een gezondere levensstijl met blijvende resultaten. Ontdek een aanpak die niet alleen gewichtsverlies biedt, maar ook een blijvende controle over je eetgewoonten. Word slank en vol zelfvertrouwen met de begeleiding van Body Management.
Reactie plaatsen
;